Wandeltip!

Alternatief eerste en tweede etappe Pieterpad

Als je de officiële Pieterpad-route volgt, is de eerste etappe (Pieterburen - Winsum) slechts 12 kilometer, terwijl de tweede etappe (Winsum - Groningen) maar liefst 22 kilometer is. Voor een betere verdeling van het aantal kilometers is het logischer om van Pieterburen naar Garnwerd (16 km) te lopen en van Garnwerd naar Groningen (18 km). 

En er is nog een reden om deze etappes aan te passen. De officiële eerste etappe gaat deels langs de N361 (Winsum-Lauwersoog). Dit is een drukke provinciale weg en daar loop je natuurlijk niet zo prettig. Maar omdat je naar Garnwerd loopt en dus niet in Winsum hoeft te zijn, kun je een veel mooiere route nemen. Je loopt niet langs een drukke weg maar blijft in het weidse en mooie Middag-Humsterland met links en rechts een prachtig uitzicht vanaf de hoge dijk tussen Schouwerzijl en het gemaal van Schaphalsterzijl. Daarna zigzag je door de weilanden en pikt de draad van het officiële Pieterpad weer op.

De alternatieve route: tot Mensingeweer volg je vanuit Pieterburen gewoon het officiële Pieterpad. Na Eenrum volg je in Mensingeweer de fietsknooppunten 25, 42, 45 en 48. Bij nummer 48 sluit je dan weer aan bij de wandelaars die netjes tussen de Pieterpad-lijntjes kleuren; op naar Garnwerd (fietsknooppuntnummer 65).

Tip: kijk in Mensingeweer even bij de molen of het café-restaurant open is.

Uitleg kaartje
donkerrood etappe Pieterburen-Winsum, lichtrood etappe Winsum-Groningen, groen alternatieve route Pieterburen-Garnwerd